Povratak

Ispadanje zubi u mladoj dobi | Upalni procesi na desnima, gingivitis, paradontoza, stomatitis, resorptivna lezija zuba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam upit vezan za sijamskog mačka starog skoro 3 godine (u trećem mjesecu će napuniti treću godinu). Kastriran je prije otprilike pola godine i sve je u redu što se toga tiče. No, primjetila sam da mu ispadaju zubi bez nekog razloga (tvrda hrana, tučnjava, udarac ili slično). Sada mu manjkaju 4 donja zuba. Njegova majka je imala slične probleme, ali ne u tako mladoj dobi. Ponaša se normalno, igra se, živahan je i jede normalno (od kako je kastriran i više). Trebam li se brinuti zbog ispadanja zubi? Unaprijed Vam hvala na odgovoru!
Lijep pozdrav, Nikolina

O: Moguće je da se radi o bolesti: gingivitis, paradentoza, stomatitis te resorptivnoj leziji zuba.

Komadići zaostale hrane, bakterije i slina tvore plak na zubima. S vremenom taj plak kalcificira te nastaje kamenac koji predstavlja podlogu za nastanak novog plaka. I plak i kamenac pogoduju razmnožavanju štetnih bakterija u ustima, što posljedično dovodi infekcije, pojave neugodnog zadaha te razvoja bolesti zuba.Kamenac dovodi do gingivitisa (zubno meso na dodir krvari, bolno je), a u konačnici se razvija paradontoza koja dovodi do ispadanja zubiju.

Različiti upalni procesi na desnima najčešće se rješavaju antibioticima, a  za prevenciju se upotrebljava neki od antiseptičkih gelova (npr. Stomodine gel, čija djelatna tvar je chlorxeksidin). Ovaj gel Vam preporučam ukoliko uočavate početne promjene na zubnom mesu. Promjene se mogu manifestirati kao tanka crvena crta iznad zuba, otekline ili crvenilo pojedinih zona u čeljusti. Ponekad se upalni procesi ne mogu izliječiti antibioticima, a to je najčešće u onim fazama kada su zahvaćene dublje strukture, koje tada treba očistiti i obraditi. Upalni procesi skriveni u dubljim strukturama potencijalni su izvor bakterija koje krvotokom mogu biti raznešene u organizam, što predstavlja ozbiljan problem.

Resorptivna lezija zuba je česta bolest kod odraslih mačaka. Proces se javlja na spoju zuba i zubnog mesa. Karakterizira je postupno nestajanje čvrstih struktura zuba i gubitak zuba. Razlog ovog oboljenja još nije poznat, a najčešće obole čistokrvne mačke i one u dobi od 4 do 6 godina. Javlja se u pasminskih mačaka (sijamska, perzijska, ruska plava, abisinska). Resorpcija nastaje kao posljedica djelovanja odontoklasta, koji resorbiraju tvrdo tkivo zuba. Proces resorpcije započinjena na površini korijena i širi se u dublje slojeve korijenskog dijela zuba (sloj dentina). Navedeno stanje može biti takvo da maca ne pokazuje znakove bola tokom hranjena pa vlasnik primjeti bolest tek kad zubi počnu otpadati. Zahvaćeni su predmolariji i molariji, rijetko su u pitanju očnjaci. Saniranje ovog procesa se vrši restauracijom zuba, pranjem ili vađenjem zuba, ovisno o stanju.

Potrebno je što prije otići kod veterinara u ambulantu, koji bi poduzeo lječenje prema određenoj dijagnozi.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr